Pressrelease okt 2013

Pressrelease maj 2013

Pressrelease april 2012

clppressjimenez

Press

Pressrelease april 2012

Vi saknar utrymmen för utmanande skönlitteratur i Sverige 2012. Därför bestämde vi oss för att starta CONST Literary (P)review.

I takt med att den litterära utgivningen blir mer och mer kommersiell blir också kvalitetslitteraturen allt mer marginaliserad. Den rör sig från mainstream till de nischer där bildkonsten och teatern redan befinner sig. Där vill vi möta skribenterna med öppna armar.

Vad menar vi med utmanande skönlitteratur? Vi menar inte de förutsägbara uppväxtskildringar, deckare, chicklits eller vampyrhistorier som vi sett alldeles för mycket av i den litterära utgivningen de senaste åren.
Däremot menar vi texter som vill säga något, om samhället eller människan. Texter skrivna av individer som behärskar hantverket, men inte strävar efter perfektion. Vi gillar det som stör. Pratar man om det i termer av konstnärer tänker vi oss motsvarigheten till Louise Bourgeois eller en kladdig tavla av Francis Bacon. Det vackra men samtidigt besvärliga. Perversioner som ger glädje, eller vardagar där man ser Gud.

Vi gillar när litteratur är begriplig utan att vara fördummande, spännande utan att det måste vara en mordgåta inblandad. Litteratur som bränner till och säger något om vårt samhälle utan att vara en präktig politisk pamflett.

Fattar du vad vi menar?

I så fall, skicka din novell/dina dikter/din essä till oss på CLP senast den 31 maj 2012. Under sommaren läser vår jury de anonymiserade bidragen och gallrar fram de bästa. Våra redaktörer väljer sedan ut sina favoriter, som därefter översätts till engelska. Texterna publiceras på både engelska och svenska i CONST Literary (P)review. Vi tänker att den ska komma ut i september 2012, strax innan bokmässan. Blir det en bra tidskrift, som både vi (CLP) och ni (världen) gillar, tänkte vi testa att göra ett nytt nummer nästa år. Ambitionen är alltså att göra en tidskrift, men man skulle lika gärna kunna tänka sig den som en antologi. Vi vill visa upp en slags försmak på vad vi tycker är den bästa litteraturen i Sverige 2012. För svenskar som är intresserade, men också för människor i andra länder som är nyfikna på vad som händer här.Comments are closed.

Shop

CLP

CONST Literary (P)review

Chefredaktör:
Ida Therén
Maria Mårsell

Konstredaktör:
Sebastian Rozenberg

Meny

Kontakta oss

Mail
Facebook